Με ηλεκτρονικό τσιγάρο προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα οι Έλληνες
Με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα οι Έλληνες, όπως προκύπτει από την πρώτη πληθυσμιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Αττικής. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα.
Η έρευνα έγινε από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.050 ενηλίκων του Νομού Αττικής.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί σήμερα ηλεκτρονικό τσιγάρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 154.000 ατμιστές (για το Νομό Αττικής). Το 98,3% αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα.
Ωστόσο από τα ευρήματα προκύπτει ότι, το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα, αφού το 32,7% του πληθυσμού (πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα στο νομό Αττικής) είναι καπνιστές.
«Παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών, η χώρα μας έχει αποτύχει στην προσπάθεια ελάττωσης του καπνίσματος», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και προσθέτει ότι «είναι αναγκαίο να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να πείσουμε τους Έλληνες να σταματήσουν το κάπνισμα, ακόμη κι αν χρειαστεί να στραφούν σε ασφαλέστερα εναλλακτικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου για την πρόσληψη νικοτίνης, ένα από τα οποία είναι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο».
Ο επικεφαλής ερευνητής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα. Ενώ στην Αγγλία πρόσφατα ανακοίνωσαν με ικανοποίηση πως το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, ποσοστό πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο που αντιστοιχεί σε σχεδόν 100.000 άτομα στο Νομό Αττικής».
Όμως, η Αναστασία Μπαρμπούνη, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, διευκρινίζει ότι, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ελκυστικά σε μη-καπνιστές, αφού μόλις το 1,7% των ατμιστών στη μελέτη μας δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν».